maandag 16 december 2013

Onrustig...zoek ook nog een 'peer' voor in de vakantie...

Vol frisse moed vanochtend aan de studie. Deze laatste (drukke) week voor de kerst en morgen naar de MLE. 

Lees de opdrachten op het blog nog eens goed door en kom erachter dat het voor mij deze keer geen haalbare kaart gebleken is om de opdracht een heel eind te volbrengen voor morgen. Ik richt me op de kerstvakantie, maar vrees dat ik nu te kampen krijg met gemiste kansen t.o.v. feedback. 

Ai...en nu? Ik verwerk de feedback van Marian vandaag en zal vandaag of morgen een update plaatsen van mijn werk tot nog toe. Verder dus ook nog op zoek naar een 'peer', iemand die geïnteresseerd is in mijn paper en zo nu en dan wil voorzien van feedback. 

Onderzoeksvraag: wat maakt dat een leerkracht intrinsiek gemotiveerd is (of raakt)?

Straks Kerstborrel op school...proost!

dinsdag 26 november 2013

Redeneerlijn of paper?

Ben vandaag bezig geweest mijn redeneerlijn n.a.v. de feedback van Henderijn. 

Sta op het punt om meerdere punten vanuit de stappen die op het blog staan te verwerken/aan te passen. Stuit echter op het idee dat je daarmee eigenlijk meer dan een redeneerlijn aan het maken bent en al meer aan je paper werkt. Klopt dat? 

Vraag aan Henderijn:
Wellicht goed om eens naar mijn huidige redeneerlijn te kijken? Staat bij de opdrachten.


Bedankt.

woensdag 13 november 2013

Toch nog donderdag...

Al kijkende naar de tijd, zie ik dat het toch niet gelukt is om mijn opdracht woensdag af te krijgen, helaas.

Maar goed, geen enkel punt, ik denk dat ik voor mezelf helder heb wat ik wil gaan onderzoeken de komende twee jaar en heb er zin in. Het staat dicht bij mij en dat voelt goed! Samen met mijn directeur de eerste hersenspinsels hierover gehad en dat deed mijn enthousiasme over dit onderwerp groeien.

Voor nu: de opdracht staat bij mijn links, opdrachten.

maandag 4 november 2013

Professionele ruimte en bezieling

De opdracht voor 5 november werd bij mij een uitstelopdracht, de reden hiervoor is meestal dat ik er te simpel over denk. "Oh...een artikel zoeken en even koppelen aan mijn probleemstelling/onderzoeksvraag, geen punt."

Maar ja, wat is dan precies die probleemstelling, op welke vraag moet mijn literatuuronderzoek antwoord gaan geven? Dat was toch lastiger dan ik dacht.

Ik werk nu ongeveer tien weken op mijn school en aanschouw een en ander. Merk zaken op die me verbazen, maar ben bovenal nog bezig met mijn eigen groep.

Samen met mijn directeur praten we al wel vooruit en komen we regelmatig tot de conclusie dat we werken in een school met een heleboel potentie, we slaan de juiste weg in, zijn enthousiast over het strategisch beleidsplan van onze stichting.

Maar hoe gaan we met die mooie club mensen vormgeven aan de naderende veranderingen? Wat hebben wij nodig?

Na een tweedaagse met alle directeuren, kweekvijverleden, CvB en RvT over werken vanuit je ziel (o.b.v. Lenette Schuijt), kom ik tot de conclusie dat ik op mijn plek zit, dat ik wil werken vanuit die ziel, vanuit mijn persoonlijke opvattingen en drijfveren. Maar vooral ook dat het me fantastisch lijkt om die ziel (bezieling) bij mijn collega's te ontdekken en (indien nodig) te herontdekken en in te zetten voor onze school.

In mijn zoektocht naar relevante artikelen en studies omtrent dit onderwerp, kwam ik bij het volgende artikel, ‘Boundary crossing and boundary objects’. Dit leidde vervolgens naar de site van www.leraar24.nl en daar trof ik dit filmpje. Mijns inziens een prachtvoorbeeld!

Hoe ga ik dit nu uitwerken in één A4 op 'paperachtige' wijze met de juiste 'onderzoeksvaardigheden'? Misschien wordt dat wel een onderzoek op zich...

Filmpje leraar24 m.b.t. professionele ruimte

vrijdag 18 oktober 2013

Harry Chapin - Flowers Are Red


Prachtig lied wat mijns inziens aansluit bij heel veel boodschappen die momenteel verspreid worden door collega's uit het onderwijsveld. De spijker op z'n kop! Opdracht voor de MLE over maatschappelijke ontwikkelingen bracht me bij de 'nieuwe' koers van onze stichting, divergent leren, divergerend denken. Sla de creativiteit van een kind niet plat maar gebruik die juist in onze scholen! Doet me ook denken aan het gedicht van Loris Malaguzzi...


Zeker de honderd is er
door Loris Malaguzzi

Het kind bestaat uit honderd
Het kind heeft honderd talen, honderd handen,a
honderd gedachten,honderd manieren van denken, spelen en praten
Honderd alsmaar honderd manieren van luisteren, verbazen, liefhebben
honderd vreugdes om te zingen en te begrijpen
honderd werelden om te ontdekken
honderd werelden om uit te vinden
honderd werelden om te dromen

Het kind heeft honderd talen
(en nog eens honderd, honderd, honderd)
maar ze stelen er negenennegentig
de school en de cultuur scheiden het hoofd van het lichaam

Ze zeggen hen:
te denken zonder handen
te doen zonder hoofd
te luisteren en niet te praten
te begrijpen zonder vreugde
lief te hebben en zich te verbazen
alleen met Pasen en met Kerstmis

Ze zeggen hen:
Ik geef je de al ontdekte wereld
en van de honderd stelen ze er negenennegentig

Ze zeggen hen dat:
spel en werk
realiteit en fantasie
wetenschap en verbeelding
hemel en aarde
verstand en droom
dingen zijn die niet bij elkaar horen

Kortom, ze zeggen hen
dat de honderd er niet is.

Het kind zegt:
Zeker de honderd is er

Arne Gast at TEDxAmsterdamED

Omdenken...mooi man!

Omdenken...

Eén van mijn leerdoelen vanuit mijn leeragenda is het hoger orde denken, of liever gezegd 'omdenken'. Tijdens mijn Magistrum opleiding vroeg ik aan de Kerstman of hij mij het boekje 'Omdenken' wilde schenken en zo waar, mijn wens ging in vervulling. 't Is een klein grappig boekje dat vol prachtvoorbeelden van omdenken staat. De meest tot de verbeelding sprekende vind ik altijd deze afbeelding. Het zet mij aan het denken en het creëert nieuwe inzichten en daarmee mogelijkheden om het onderwijs door te ontwikkelen. Of is het opnieuw te ontwikkelen?

Daar ga ik me nu in verdiepen...21st Century Skills, OESO, duurzaamheid, ben benieuwd!

dinsdag 17 september 2013

Flow...CITO...tweets...Prinsjesdag...Rijnlandse manager

Leiding geven aan professionals? Niet doen! Vandaag geïnspireerd door een mooi verhaal met mooie praktijk voorbeelden van de heer Weggeman over het 'niet langs de sjaaltjes komen' en andere mooie anekdotes. Voor mezelf behoorlijke bevestigingen gekregen over het juiste beeld van een goed leider. Strookt dit met de politieke druk van de CITO openbaringen of moet ik deze vraag bij regionale bekendheid Teun Dekker neerleggen?

Tussen de bedrijven door volg ik wat tweets van onderwijsgerelateerde partijen, 'we' komen er redelijk van af begrijp ik, nieuwe leerkrachten krijgen de ruimte. Aha...taak 5: functioneren als ‘hitteschild’ voor de ruis van boven, zorg voor de rust op de werkvloer. Val ze niet lastig met procedures en formulieren die weer eens een kleine aanpassing gehad hebben, zorg voor rust, laat zien dat je investeert in de collectieve ambitie! Geef ruimte aan nieuw talent! Mooi, dat is geregeld.

Kom langzaam maar zeker in de flow, of gaat dat niet alleen op een zolderkamer? Ik mis 'group genius' en denk terug aan de inspirerende studiedag vorige week in Eindhoven. Ideeën, meningen, opvattingen vliegen in het rond, op z'n tijd gepaste stilte na het ontvangen van vragen die ons prikkelen en dwingen tot een hoger denkniveau, mooi!


Toch nog even terugkomen op Weggeman, de Rijnlandse manager spreekt me wel aan...mooi doel voor ogen, straks verder met mijn leeragenda.

maandag 2 september 2013

We zijn los...

Vanochtend eerste effectieve studieochtend ten behoeve van de nieuwe Master opleiding Leadership in Education (MLE). Morgen met de LPS collega's aan de studie, mooie club waarmee we er de komende twee jaar tegenaan gaan!

Eerste actie: dit 'blog' aangemaakt.