maandag 11 mei 2015

Voorbereiding 12 mei - meerwaarde praktijkgericht onderzoek, ook MESO...

Terugkijkend op de MLE periode dan is leerlijn 3 veelbepalend geweest. In deze leerlijn vond namelijk de interventie in het teken van het onderzoek plaats. Het onderzoek dat zo kenmerkend is voor een Master opleiding. De vraag wat het doen van  praktijkgerichte onderzoek mij opgeleverd heeft probeer ik hieronder te beantwoorden.

Toen ik aan de MLE begon dacht ik behoorlijk op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen in het onderwijs. Ik was op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, volgde deze en paste ze waar nodig en mogelijk toe in mijn eigen onderwijspraktijk (zowel voor de klas als binnen het management). Bij het opstellen van de leeragenda, gebaseerd op PI’s en competenties, viel me al op dat er zaken beschreven werden die ik niet dagelijks tegenkwam, onder andere de nadruk op het doen van en het gebruik van onderzoek was tot dan toe onderbelicht. Een van mijn doelstellingen was dan ook om minder ‘gebakken lucht’ te verkopen. Daarnaast leeft bij mij enorm de wens om mensen in beweging te krijgen en het beste uit henzelf te halen. Ik ben er namelijk van overtuigd (net als o.a. Weggeman) dat iedere professional ertoe wil doen binnen de organisatie, de één op een andere manier dan de ander.

Mijn praktijkgericht onderzoek richtte zich op de vraag:

Wat is de invloed van het stellen van doelen door het leerKRACHTteam ICT op hun gevoel van eigenaarschap  dat zij hebben ten aanzien van het vormgeven aan ICT ontwikkelingen?

Deze vraag is concreet afgestemd op een situatie in onze school om deze ook te kunnen meten. De resultaten hiervan waren voor mij niet direct verrassend, maar geruststellend daarentegen wel. Ik hoopte namelijk de bevindingen te kunnen leggen op meerdere situaties in de school en zelfs daarbuiten (MESO). Dit is zeker van toepassing en is mijns inziens mogelijk.

Wat heeft het mij nu daadwerkelijk opgeleverd?

Ik kan:
-          Een praktijkgericht onderzoek uitvoeren
-          Een theoretisch kader opstellen rondom een issue
-          Een passende interventie uitvoeren
-          Mijn eigen aanname/overtuiging toetsen aan theorie en praktijk
-          Vanuit mijn bevindingen (opnieuw) vormgeven aan oganisatiekenmerken (met name de samenstelling en bevoegdheden van werkgroepen)
-           Een aanzet geven tot een verdieping van de onderlinge samenwerking om ook het eigen leren (team) te bevorderen
-          Een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken bekijken (o.a. gebaseerd op interne en externe onderzoeksresultaten)

De volgende vraag is welke inzichten dit onderzoek heeft opgeleverd in relatie tot het mesoniveau (de meerwaarde voor het bovenschoolse)?


Wat mij betreft kan ik daar ook helder in zijn. Mijn overtuiging om mensen vertrouwen te geven en daarmee hun gevoel van verantwoordelijkheid, autonomie , eigenaarschap te vergroten is versterkt door mijn onderzoek. Binnen onze organisatie is hier aandacht voor, maar ik denk dat hier meer aandacht voor kan én moet komen. Binnen het managementberaad is al een kentering gaande, maar een deel van de directeuren lijkt hiermee te worstelen. Het delen van verantwoordelijkheden binnen het MB komt moeizaam op gang, wellicht heeft dit ook zijn uitwerking in de scholen. Het lijkt mij goed om hier op stichtingsniveau onderzoek naar te doen.